Start People: groei logistieke sector in Limburg en Noord-Brabant zet arbeidsmarkt op zijn kop

Arbeidsmarkt in Nederland kent grote verscheidenheid; tussen ruime en krappe arbeidsmarkt zit soms maar 20 kilometer afstand

21 JULI 2016, ALMERE, 21 JULI 2016
Samenvatting
In het zuiden van Nederland wordt het steeds moeilijker om gekwalificeerde medewerkers te vinden voor de snel groeiende logistieke sector. De concentratie van logistieke bedrijven en warehouses in dit deel van het land zet de regionale arbeidsmarkt op zijn kop.

Tot die conclusie komt Start People in de trendpaper Visie op werk – regionale verschillen op de arbeidsmarkt. De paper is gebaseerd op openbare bronnen en praktijkkennis van Start People, een van de grootste HR dienstverleners van Nederland. Met 130 vestigingen is Start People overal in Nederland actief.

Vinden en vasthouden medewerkers steeds grotere uitdaging

De regio’s rondom Venray, Venlo en iets meer naar het zuiden ook Roermond alsmede het zuidoosten van Noord-Brabant zijn booming. Er waren al veel logistieke bedrijven en warehouses gevestigd en er komen er nog meer bij. Met veel vacatures tot gevolg.

“Werkgevers moeten er nog aan wennen, maar de arbeidsmarkt is hier in rap tempo krap geworden”, zegt Jan-Willem Gelderblom, algemeen directeur van Start People. “Het vinden en vasthouden van gekwalificeerde medewerkers is een steeds grotere uitdaging in deze regio.”

De groei ontstaat aan beide zijden van de grenzen. Daarnaast nemen digitalisering en robotisering toe bij productiebedrijven, waardoor het huidige laagopgeleide personeel achterop dreigt te raken. Schaarste op de arbeidsmarkt vormt een bedreiging voor gezonde groei.

Oplossing: arbeidsmigranten en bijstellen van profielen

Om toch mensen te vinden passen bedrijven hun profielen aan. Van kwantitatief en gericht op harde vaardigheidseisen, naar kwalitatief en mensgerichte eisen zoals houding en bestaande competenties. De oplossing voor schaarste moet daarnaast vooral komen van het intensiever inzetten van arbeidsmigranten en grensarbeiders. Limburgse bedrijven uit de grensregio trekken al meerdere jaren arbeidsmigranten en grensarbeiders aan. Steeds vaker weten Nederlandse werkzoekenden echter in Duitsland een baan te vinden. Zij bewandelen dus de omgekeerde weg.

“Er zijn in Nederland steeds minder mensen te vinden die productiewerk in ploegendienst kunnen of willen doen”, zegt Roel Houwers, HR manager van aluminiumgieterij MGG Netherlands. “In Duitsland zijn die mensen er wel: Duitsers, Polen, noem maar op. Gemotiveerde medewerkers, met de wil om hard te werken.”

Het westen en midden van Brabant maken een groei door. Dankzij de relatief hoge bevolkingsgroei en diversiteit aan bedrijven is de schaarste nog te overzien. In Eindhoven daarentegen zijn er zulke grote aantallen vacatures in het gespecialiseerde hogere technologiesegment dat er sprake is van schaarste hier.

Trendpaper Start People: Regionale verschillen op de arbeidsmarkt

In de trendpaper gaat Start People verder in op ontwikkelingen en trends op de arbeidsmarkt in verschillende regio’s alsmede Nederland als geheel. Gelderblom: “ arbeidsmarkt bestaat niet. Tussen een ruime arbeidsmarkt en een krappe arbeidsmarkt zit soms maar 20 kilometer afstand. Nederland bestaat feitelijk uit een bonte verzameling lokale of regionale arbeidsmarkten. Wie echt wil weten wat er speelt, moet zich verdiepen in de lokale dynamiek.”

Voor meer informatie: https://startpeople.nl/werkgever/visie-op-werk/regionale-verschillen-op-arbeidsmarkt/


Citaten
"Werkgevers moeten er nog aan wennen, maar de arbeidsmarkt is hier in rap tempo krap geworden. Het vinden en vasthouden van gekwalificeerde medewerkers is een steeds grotere uitdaging in deze regio." Jan-Willem Gelderblom, algemeen directeur van Start People
"Dé arbeidsmarkt bestaat niet. Tussen een ruime arbeidsmarkt en een krappe arbeidsmarkt zit soms maar 20 kilometer afstand. Nederland bestaat feitelijk uit een bonte verzameling lokale of regionale arbeidsmarkten. Wie echt wil weten wat er speelt, moet zich verdiepen in de lokale dynamiek." Jan-Willem Gelderblom, algemeen directeur van Start People
"Er zijn in Nederland steeds minder mensen te vinden die productiewerk in ploegendienst kunnen of willen doen. In Duitsland zijn die mensen er wel: Duitsers, Polen, noem maar op. Gemotiveerde medewerkers, met de wil om hard te werken. " Roel Houwers, HR manager van aluminiumgieterij MGG Netherlands
Download PDF
Download PDF
Over Start People


berichten