Start People: arbeidsmarkt in westen en midden in paar maanden omgeslagen

Arbeidsmarkt in Nederland kent grote verscheidenheid; tussen ruime en krappe arbeidsmarkt zit soms maar 20 kilometer afstand

21 JULI 2016, ALMERE, 21 JULI 2016
Samenvatting
In het westen en midden van Nederland is de arbeidsmarkt in een paar maanden tijd omgeslagen van een markt van en voor opdrachtgevers naar een markt waar kandidaten het voor het zeggen hebben. Werkgevers moeten daarom actiever aan de slag om hun aantrekkingskracht te versterken.

Tot die conclusie komt Start People in de trendpaper Visie op werk – regionale verschillen op de arbeidsmarkt. De paper is gebaseerd op openbare bronnen en praktijkkennis van Start People, een van de grootste HR dienstverleners van Nederland. Met 130 vestigingen is Start People overal in Nederland actief.

Nederland: een bonte verzameling regionale arbeidsmarkten

arbeidsmarkt bestaat niet”, zegt Jan-Willem Gelderblom, algemeen directeur van Start People. “Tussen een ruime arbeidsmarkt en een krappe arbeidsmarkt zit soms maar 20 kilometer afstand. Nederland bestaat feitelijk uit een bonte verzameling lokale of regionale arbeidsmarkten. Wie echt wil weten wat er speelt moet zich verdiepen in de lokale dynamiek.”

Wie de Randstad als één aaneengeschakelde arbeidsmarkt ziet komt bedrogen uit: er zijn grote verschillen. In de stadsgewesten Amsterdam, Utrecht en Groot-Rijnmond neemt het aantal banen toe. In de omringende gebieden gaat het minder hard. Wie bijvoorbeeld in Zoetermeer of omgeving woont en werk zoekt, doet er goed aan in de omringende grotere steden te kijken. De kans op werk is er beduidend groter.

Meer banen in Amsterdam

Amsterdam steekt er met kop en schouders bovenuit. In 2016 neemt het aantal banen met 1,5 procent toe, ruim boven het landelijk gemiddelde. Ook opvallend in de hoofdstad: er zijn meer vacatures voor mensen met een lage, middelbare en hoge opleiding.

Hier is sprake van het trickle-down-effect. Als er in steden meer mensen met een goed betaalde baan werken en wonen, dan heeft dat een positief effect op de horeca, krijgen schoonmakers het drukker en is er grotere vraag naar beveiligers. In het nabijgelegen Haarlem verdwenen hoogbetaalde banen, en daardoor juist ook laagbetaalde banen. Oftewel: the winner takes it al.

Start People constateert dat de arbeidsmarkt in grote delen van de regio’s west en midden in een paar maanden is veranderd. Sollicitanten kunnen de banen uitkiezen en kunnen weer eisen stellen aan salaris, aantal werkdagen en secundaire arbeidsvoorwaarden. Vooral starters op hbo- en wo-niveau en andere hoogopgeleide werknemers manifesteren zich en kiezen opvallend vaak voor werk op flexibele basis.

Opleidingseisen worden opgeschroefd

Lager opgeleiden hebben minder vrijheid. Zij kiezen nog steeds voor zekerheid, geld en een ‘mooie werkgever’ dan voor eigen ontwikkeling of toekomstperspectief. Zij lopen er bovendien tegenaan dat werkgevers opleidingseisen rigoureus opschroeven.

Voor meer informatie: https://startpeople.nl/werkgever/visie-op-werk/regionale-verschillen-op-arbeidsmarkt/

Citaten
"Dé arbeidsmarkt bestaat niet. Tussen een ruime arbeidsmarkt en een krappe arbeidsmarkt zit soms maar 20 kilometer afstand. Nederland bestaat feitelijk uit een bonte verzameling lokale of regionale arbeidsmarkten. Wie echt wil weten wat er speelt moet zich verdiepen in de lokale dynamiek. " Jan-Willem Gelderblom, algemeen directeur van Start People
Documenten
Download PDF
Download PDF
Over Start People


berichten