Digitalisering van de economie maakt studenten als vakantiekrachten weer populair

Start People ziet nieuwe categorie banen voor studenten dankzij hun kennis van social media, apps of andere digitale tools 

ALMERE, 2 juni 2015 - Het traditionele banenaanbod voor vakantiekrachten is in rap tempo aan het veranderen. Nog altijd werken studenten achter de bar en aan de lopende band, maar steeds vaker worden ze ingezet op functies die de digitalisering van de nieuwe economie reflecteren en waarbij brains belangrijker zijn dan handjes.

Studenten zijn traditioneel populaire vakantiekrachten omdat ze snel inzetbaar zijn en zonder al te veel begeleiding productief zijn. Daarom worden ze in vakantieperiodes vaak ingezet in de industrie en de logistieke sector op banen waarin ze gemakkelijk kunnen meedraaien.

Nog steeds worden studenten voor dit soort banen ingezet, maar Start People, een van de grootste bemiddelaars van vakantiebanen in Nederland, constateert dat studenten ook vaker als digital natives worden ingezet voor andere banen. “Daarbij moet je denken aan banen die ontstaan als gevolg van de digitalisering van de economie”, zegt Liesbeth Griffioen, landelijk manager van ASA, onderdeel van Start People. “Dat zijn banen waarbij je bijvoorbeeld kennis van social media, apps of andere digitale tools nodig hebt.”

Deze banen bestonden 10 jaar geleden nog niet

Deze nieuwe banen laten zich niet gemakkelijk onder één noemer samenvatten, maar hebben gemeen dat ze pakweg tien jaar geleden nog niet bestonden. ASA levert bijvoorbeeld studenten die teksten schrijven voor vakantie- en boekingssites. Ook worden er studenten geplaatst bij een bedrijf dat zonnepanelen verkoopt. “De studenten bekijken via Google Maps het dak van een huis en berekenen aan de hand van de stand van het dak en zonnepanelen de besparingen die een zonnepaneel kan opleveren”, zegt Griffioen.

Volgens haar is het banenaanbod voor studenten sterk aan het veranderen. “We zien dat ze vaker worden ingezet in sectoren of banen die de afgelopen jaren zijn in het digitale tijdperk zijn ontstaan. Zij hebben vaak ervaring op dit terrein en zijn bovendien handiger met digitale tools dan andere, oudere werknemers.”

Grote markt dankzij digitale mogelijkheden

De bedrijven waar deze studenten terechtkomen zijn niet per se de grote, gevestigde namen, maar evenzeer kleinere spelers die inspelen op de mogelijkheden van dit tijdperk waar relatief kleine spelers dankzij de digitale mogelijkheden een grote markt kunnen bedienen.

De afgelopen jaren is de vraag naar vakantiekrachten afgenomen. Dat kwam volgens Start People niet zozeer door de economische crisis, maar door meer structurele oorzaken als de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt en de dalende vraag naar ongeschoold werk. “Die trend is nog steeds zichtbaar, maar wordt nu gelukkig deels gecompenseerd door nieuwe banen in de digitale economie”, aldus Griffioen.

De digitalisering van de economie zorgt er ook voor dat er vraag is naar vakantiekrachten in meer traditionele sectoren, zoals bijvoorbeeld in distributie en logistiek. Door de enorme groei van webshops is er bij veel distributiecentra die orders voor de shops afhandelen een grote vraag naar vakantiekrachten. Ook bij festivals worden veel studenten ingezet, als parkeerwachten, assistent beveiligers of achter de bar.

“We zien dat studenten vaker worden ingezet in sectoren of banen die de afgelopen jaren zijn in het digitale tijdperk zijn ontstaan. Zij hebben vaak ervaring op dit terrein en zijn bovendien handiger met digitale tools dan andere, oudere werknemers.„ Liesbeth Griffioen, landelijk manager van ASA, onderdeel van Start People.
“Daarbij moet je denken aan banen die ontstaan als gevolg van de digitalisering van de economie. Dat zijn banen waarbij je bijvoorbeeld kennis van social media, apps of andere digitale tools nodig hebt.„ Liesbeth Griffioen


Download PDF
Download PDF
Over Start People


berichten